Apie IT žurnalus Lietuvoje

Tęsiu ką tik perskaitytą Juozo mintį.

Praktiškai panaši situacija ir su manimi. Nors šiuo metu perku „Kompiuterija“ ji nieko naujo nepasako, tik retkarčiais išeina įdomūs ir informatyvūs straipsniai. „NKM“ buvo pirmasis žurnalas, tačiau, mano nuomone, jie parsidavė komercijai – „Kompiuterijoje“ savu laiku buvo daugiau patarimų ir daugiau informacijos, nei NKM kur tik testai testai ir testai. Kadangi testai manęs nė kiek nedomino, „Kompiuterija“ nugalėjo.

Ką reiktų keisti „Kompiuterijoje“? Redaktorių, manau, kad jis nebeatitinka šiuolaikinių standartų ir kitų panašių reikalų. Beje nusibodo skaityti jo giriamus, šališkus rašinius apie KTU laimėjimus. :) Tokia tiesa, tokia mano nuomonė.

O dabar aplamai bendrai apie visus žurnalus. Mano nuomonė kodėl jie nebepopuliarėja tarp patyrusių vartotojų ir ką reiktų keisti visiems.

Pirmiausia reiktų nustoti vaikytis naujienų. Mėnesinis žurnalas negali viename savo numeryje aprašyti visų naujienų, tuo labiau, kad dažniausiai jos jau būna paskelbtos keliasdešimt šimtų kartų internete. Niekam neįdomu skaityti tą pačią informaciją tiek daug kartų, todėl automatiškai krenta populiarumas.

Reiktų susikoncentruoti ties keliais veiksniais, pavyzdžiui, patarimai, tolimesnės tendencijos (nanotechnologijos, saugumas ir kt.). „Kompiuteriją“ šią vasarą buvo pradėjusi labai įdomią straipsnių seriją, mokydama žmonės programuoti C++ ir Pascal kalbomis. Tiesą sakant, šie straipsniai pravertė, nors tuo metu žinojau nemažai apie pasakojamus dalykus iš kitų šaltinių, „buitiški“ paaiškinimai malonesni ir paprastesni – lengviau atsimenama informacija. Aš vis pasigendu straipsnių, kuriose būtų galima rasti informacijos apie įvairius kompiuterio tobulinimus, visokius pataisymus – kaip ką atlikti, kur kas užslėpta, panašiai kaip nežinau.lt publikuojama. Anksčiau, atsimenu, abu žurnalai turėdavo nemažai tokių straipsnių, o dabar? Kiti specializuojasi atliekamuose testuose, nors man jie nuobodūs, tačiau, manau, kad kitiems jie tikrai naudingi ir reikalingi. Bet vėlgi nereiktų persistengti ir išlaikyti informacijos įvairumą. Esu pasigedęs informacijos apie Linux ir kitas alternatyvias operacines sistemas. Reikia naudotis tuo, kad tarp šių OS ir Windows yra nepaliaujamas karas – temą galima analizuoti daug kartų ir daug kartų aptarti skirtingus aspektus. Nepakenktų ir keletas patarimų šių sistemų vartotojams.

Sveikintinas pavyzdys „Kompiuterijoje“, po keleto mano komentarų burgis.lt svetainėje apie Adobe Photoshop pamokėles, atsirado tokių straipsnių. Mėgėjams jie tikrai reikalingi ir naudingi, tačiau čia reiktų išnaudoti ir kitą aspektą – GIMP. Programa taip pat labai populiari, todėl vieną mėnesį toks patarimas, kitą kitoks tikrai praverstų.

Iš šių pasisakymų matyti, kad žurnalai neišnaudoja informacijos kurią gali pasiekti lengva ranka. Jie renkasi naujienų kelią, tačiau jis tikrai nėra optimalus variantas šiais laikais, kai informacijos sklidimo greičiai milžiniški. Reikia pakeitimų ir didelių. Jeigu jų nebus, šiuos žurnalus pirks tik visiški naujokai.

P.S. Nereiktų žmonių papirkinėti nemokamais kompaktiniais diskais, jie tikrai nėra geras variantas, tuo labiau, kad ten mokamų programų demonstracinės versijos. :) Beje dėl NKM mažiau informacijos, nes nebeskaitau jau ilgą laiką, tačiau kartais perverčiu el. kopijas.

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Andrius (nejau.net)
    sausio 8th, 2008 / 17:25
    Atsakyti

    „Aplamai“ žodžio lietuvių kalboje nėra.

    Gerbkime savo kalbą!

  • Ričardas Š.
    sausio 8th, 2008 / 17:42
    Atsakyti

    :) Dėkui.

  • Blogorama #303 : nežinau.lt
    sausio 8th, 2008 / 21:06
    Atsakyti

    […] parduotuvę nesunku įkurti – kur kas sunkiau rasti jose prekių, kurios mums reikalingos. Ričardas tęsia nuvilnijusią skaitomų žurnalų temą, o Darius priminė, kad NK išleido specialų numerį su 2007-ųjų geriausiais, kuriame apie […]

  • Mėnesio pasiekimai ir rezultatai | Ričardas Šmaižys
    vasario 1st, 2008 / 19:10
    Atsakyti

    […] Apie IT žurnalus Lietuvoje […]

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti