Gyvenimas kartais atrodo žiaurus, bet jo grožis neišblėstantis

Kiekvienas mūsų kiekvieną mielą dieną susiduria su gyvenimo realybe. Ji būna ne tik saldi, meili, tačiau ir skaudi, rūškana bei slegianti. Realybė yra tai su kuo mes susiduriame, tačiau tai ko nematome, o galbūt nepajėgiame pamatyti ir suprasti yra pats gyvenimas, jo prasmė, jo neišblėstantis grožis, supantis mus nuo pirmųjų dienų.


Gėryje yra blogio, o blogyje yra gėrio. Gyvenimas negali būti vien tik žiaurus, visada šalia atsiranda žmogus, daiktas, vietovė ar aplinka, kurie mus pradžiugina, suteikia savotišką palaimos jausmą ir kartu atskleidžia (bent jau parodo) gyvenimo grožį. Sakoma, jog be savo klaidų ir nesėkmių, mes – žmonės nesugebėtumėme suvokti, kas yra laimė, džiaugsmas, pasisekimas. Panašios mintys tinka ir grožio sampratai. Kiekvienas individualiai įsivaizduojame, kas yra tikrasis gyvenimo grožis, tačiau aišku viena, kad nematydami ir nepajusdami savo kailiu likimo žiaurumo, negalėtumėme blaiviai įvertinti paties gyvenimo grožio. Mes neturėtumėme ką lyginti, juk esant dykumoje sunku įsivaizduoti kokio aukščio tam tikras kalnas ar papėdė, kai šalia nėra žmogui artimo ir suprantamo daikto, pavyzdžiui, medžio. Tokias mintis įrodo ir kai kurių žmonių netikėti pasikeitimai. Linas Karalius – anksčiau buvęs populiarios grupės ŽAS atlikėjas, dainininkas. Niekas nebūtų pagalvojęs, kad šis žmogus iš vakarėlių liūto, linksmybių simbolio, skandalisto virs į susikaupusį eilinį žmogelį, atradusį naują savo kelią šiame pasaulyje. O iš literatūrinio konteksto galime paminėti Igno Šeiniaus Kuprelio laimę ir gyvenimo posūkį atradus savo mylimąją Gundę. Gyvenimas taip sudėliotas, kad jame reikia ir žiaurumo, ir laimingų akimirkų be kurių nesuprastumėme, kas aplinkui dedasi.

Trumpalaikės nesėkmės ar nuopoliai negali užgožti gyvenimo grožio, nes vien šie nuopoliai ir pakilimai jau yra gyvenimas, jo grožis ir subtilumas. Ateityje suprasime, jog tie nuopoliai įvyko ne be reikalo ir visas gyvenimas yra persipynęs, sakoma, likimo ironija. Šioje pozicijoje verta paminėti Jurgos Ivanauskaitės istoriją. Žmogaus, kuris susirgęs nepagydoma liga – vėžiu, sugebėjo ir toliau išlikti savimi, sugebėjo aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Ši istorija, kai moteris atranda savyje stiprybės kurti ir tobulinti naujus projektus, kai ji žinodama, jog mirtis jau čia pat, dalija žiniasklaidai optimistiškus ir skatinančius domėtis, gyventi, džiaugtis interviu, supranti, jog iš tiesų šis neišblėstantis grožis nugali žiaurumą, nugali net mirtį ir jos sukeliamas pasekmes. Oscar Wilde romane „Doriano Grėjaus portretas“ taip pat atskleidžiamos įdomios gyvenimo ir grožio paralelės.

Grožis išlieka ir po tavęs, ir po tavo minčių, ir po tavo nesėkmių, jis neišblėsta ir niekur nedingsta. Juk fizikos moksle taip pat įrodyta, kad energija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta, taip ir gyvenimo grožis neišblėsta, išlieka viena ar kita forma. Ir čia kalbu ne vien apie estetinį supratimą, čia svarbus ir vidinis, kurį ne visada ir ne visi sugeba suprasti, pajusti. Juk mirus J. Ivanauskaitei jos padaryti darbai, nuopelnai ir pasiekimai niekur neišgaravo – vieni jų liko artimųjų širdyse, kitais galime džiaugtis nukeliavę į artimiausią knygyną, o ir visa ši istorija, jos viešas demonstravimas taip pat yra savotiškas likimo, gyvenimo grožis. Ironija, kai žmogus pasiekia savo tobulumo, karjeros aukštumas tik pajutęs šalia alsuojančią mirtį ir paskutinėmis savo dienomis parašo nuostabų laišką visai žmonijai. Vienas žmogus yra pasakęs, kad gebėjimas pamatyti grožį yra mūsų moralinio jautrumo pradžia, tad atidžiau pasižiūrėkime į visą tai ir suprasime, jog šis grožis niekur nedingsta.

Gyvenimas yra nuostabus ir gražus vien tuo, kad jis yra. Jis žmones mėto į visas puses, jis vieną kartą žmonėms suteikia žinių, patirties, kitą kartą visą tai atima. Gyvenimas yra žiaurus – parodo mums įvairias tiesas, įvairius savo kampus ir būtent tai yra neišblėstantis gyvenimo grožis, kurį įrodo ne tik žmonės, esantys tarp mūsų, bet ir knygų herojai.

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Oni
    sausio 30th, 2008 / 20:50
    Atsakyti

    Pats gyvenimas yra neutralus – jis tiesiog yra. Ir, kokį jį liūdysime esant, priklauso nuo mūsų. :)

    Labai geras samprotaujamasis rašinys. ;)

  • Ričardas Š.
    sausio 30th, 2008 / 21:24
    Atsakyti

    Dėkui.

  • Darius
    sausio 31st, 2008 / 09:46
    Atsakyti

    10 balų. Man patinka tokie optimistiniai pasvarstymai, ir visiškai sutinku, kad nežinant, kas yra blogis, skausmas, nesuprasime ir kas yra gėris, džiaugsmas. Tik perėję juodą spalvą, iš tiesų suvoksime, kokia graži yra balta spalva. Iš tiesų daug kas priklauso nuo mūsų pačių ir nuo mūsų požiūrio. Juk kai kam ir pilka spalva gali būti panaši į baltą, o kai kam — į juodą.

  • Mėnesio skaitomiausi (2008 vasaris) | Ričardas Šmaižys
    kovo 2nd, 2008 / 11:29
    Atsakyti

    […] Gyvenimas kartais atrodo žiaurus, tačiau jo grožis neišblėstantis […]

  • dMz
    kovo 3rd, 2008 / 19:28
    Atsakyti

    labai ačiū padėjote pasisemti lietuviu kalbos rašiniui šia tema

  • Ričardas Š.
    kovo 3rd, 2008 / 19:39
    Atsakyti

    :)
    Malonu, kad semiatės idėjų iš manęs. :)

  • ugne
    balandžio 8th, 2008 / 00:01
    Atsakyti

    ;] o as ji visa issemiau, ne tik mintis…. remiausi kaip autoritetu :D!!!

  • ugne
    balandžio 8th, 2008 / 01:06
    Atsakyti

    dar truputi norejau patikslinti tavo minti: deja, fizika pagrindzia teigini, kad energija is nieko gali atsirasti, juk tuo grindziamas ir visatos atsiradimas ir kt… :]
    siaip mintys tikrai geros, as zinau, kad nesmagu kai kritikuoja, bet juk viskas del tobulumo, kad butum procese- vyksme, siulau, nezinau kaip, bet kazkoki rasymo stiliu atrasti ir naudoti ivairesnius zodzius :)

    p.s. aciu, uz rasini, nes man palenkgvino darba ;]

  • agute
    balandžio 20th, 2008 / 14:15
    Atsakyti

    seip neblogas tik man pritruko argumentu, irodymu, gal statistikos. Bet seip skeityt galima ;)

  • Deima
    birželio 18th, 2008 / 17:50
    Atsakyti

    Labai geras rasinelis,kuris padejo man pasiruosti egzaminui.

  • ignas
    sausio 7th, 2009 / 22:51
    Atsakyti

    Pacioje pradzioje „Kiekvienas“ butu fiksuojama kaip stiliaus klaida:))

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti