Google, Microsoft likimas ir Eric Schmidt

Visai neseniai visas internetas zujo, o kai kur ir tebekalba apie Google vykdančiojo direktoriaus atsistatydinimą ir populiariausios paieškos tarnybos vairo perdavimą vienam iš įkūrėjų Larry Page.

Man asmeniškai šis posūkis buvo pakankamai netikėtas, tačiau jau beveik antrus metus stebėjau, kaip Google tampa vis labiau tokia pat sustingusia, nesugebančia pastebėti naujų galimybių ir rinkos pokyčių bei galų gale vis mažiau dėmesio kreipiančią į savo galutinius vartotojus. Šie žodžiai labai primena anksčiau tokios pats inovatoriškos ir pasaulyje žinomos Microsoft įmonės likimą.

Tikriausiai kiekvienas turi savo versiją, kodėl atsistatydino Eric Scmidt, tačiau man įtikinamiausia ir mano supratimu realiausia ta, kad jos įkūrėjai pamatė, jog Google vis suka kitu keliu nei buvo iš pradžių planuota ar norėta.

Dabar jau nieko nebestebina kalbos, kad iš Google posakio „Do not be evil“ nieko  nebeliko – įmonė tapo interneto milžinu, kuris daugiausia stengiasi pasipelnyti ir patenkinti savo akcininkus ar investuotojus vis mažiau dėmesio kreipdamas į vartotojų baimes. Tokia tendencija, nors iš tikrųjų itin sėkminga vien Eric Scmidt dėka, tapo žalinga bendram įmonės įvaizdžiui ir net darbuotojų lūkesčiams – dalis geriausių ir nuo pat pradžių Google dirbusių žmonių perėjo į kitas pasaulines kompanijas.

Google taip pat nebėra tas numeris vienas, kuriame norėtų dirbti visi programuotojai – Facebook nurungė net ir turėdama pakankamai įdomią ir gana man asmeniškai keistą, nelabai priimtiną, darbo aplinką.

O man asmeniškai labiausiai „užkliuvo“ paskutinių produktų palyginti nedideli laimėjimai kaip, pavyzdžiui, Google Wave, kuris pagal visas pranašystes ir spėjimus turėjo tapti nauju bendravimo būdu, pakeisiančių viską, tačiau dabar liko tik keleto žmonių naudojimu, vos keliose vietose pritaikomu produktu.

Tas pats likimas ištiko ir Google Chrome OS – kalbos apie šią sistemą nuslūgo ir dingo iš akiračio vos tik ją pristačius. Žinoma, dar per anksti nurašyti šią OS, tačiau rašydamas straipsnių seriją apie Chrome OS tikėjausi visiškai kito starto, visiškai kitokių rezultatų jau pirmaisiais mėnesiais.

Dabar Google gi pažengė kitu, mano galva, protingu sprendimu – kelias į valstybines įstaigas ne tik užtikrina autoritetą ir prekinio ženklo galią, bet ir atneša nemažai ilgalaikės piniginės vertės, naudos. Galbūt dėl to būtent su valstybiniu sektoriumi ir persikėlė dirbti pats Eric Scmidt, kurio sugebėjimais tiek valdant įmonę, tiek dirbant savo darbą tikrai niekas neabejoja. Vis dėlto Eric Scmidt sugebėjo išlaikyti savo autoritetą ir garbę ne taip, kaip šiuo metu vadovaujantis Steve Ballmer Microsoft, kuris nors ir juoko forma, bet visgi elgėsi, mano supratimu, lengvabūdiškai kai kuriuose Youtube esančiuose filmukuose tardamas kelis šimtus kartų tą pačią frazę ar užsiimdamas žemo lygio juokeliais su žurnalistais.

Galų gale pats Eric Schmidt pasakė, jog nebereikia tėviškos priežiūros valdant šią kompaniją ir pamatai pakloti gana stiprūs – dabar galima toliau įgyvendinti paprastų universiteto programuotojų pasaulį užvaldyti siekiančius planus, kurie taip visiems patiko iš pradžių.

Pasikeitimai valdančioje grandyje buvo būtini – tai jau matė ne tik pašaliniai asmenys, bet ir patys vadovai, todėl, manau, artimiausiu metu turėtume sulaukti tam tikrų posūkių Google valdyme, galbūt net naujų produktų pristatyme ar tiesiog pagaliau naujų galimybių šiuo metu naudojamiems produktams. Kitaip šios kompanijos likimas bus analogiškas Microsoft ir galėsime tai vadinti didelių įmonių sindromu, kai tiesiog jos išsipučia tiek, kad pasidaro per didelės inovacijoms, nuoširdžiam darbui su klientais, apskritai sprendimams neleidžiantiems užsistovėti vienoje vietoje ir judėti pirmyn. Tikiuosi, kad šiuo metu pasirinktas kelias nenuves įmonės į Google saulėlydį.

Rašykite komentarą

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti