Kritika – 99 procentų klubas

844752_40991059.jpg

Labai ilgai šito laukiau :) Pagaliau turiu teisę išreikšti visą savo nuomonę apie 99 % klubą.

Pirma mintis, kuri šovė perskaičius apie šią idėją – totali nesąmonė. Kodėl? Tai, jeigu dabar jums ar man moteris pasakys, kad visi vyrai yra beširdžiai, nesusipratėliai ir tik 10 % yra džentelmenai mes pulsime kurti 90 % procentų klubą? Mes įsižeisime, kad nesame džentelmenai po to kai nepakliūsime į „atrinktųjų“ klubą? O gal išties, mes nesame to verti? Galbūt mums reikia pasitempti, pasimokyti etiketo, pagarbos, bendravimo ir panašiai? O gal tiesiog būti savimi ir nekurti 90% susivienijimo? …

Klubai yra kuriami tam, kad suvienytų po pasaulį išsibarsčiusias originalias mintis, o ne bandą avių, kuri keliauja akla, vedama nežinia ko. Jeigu tu nesugebi rašyti blogo, tai mokykis, skaityk informaciją apie jų rašymą ir stenkis daryti viską, kas patiktų tau ir tavo skaitytojui.

Koks tikslas kurti tokį klubą? Pasirodyti, kad mūsų yra daugiau, nors mes nesame geresni? O gal tai atstumtųjų klubas? Pasaulyje teko susidurti su žmonėmis, kurie nepakliuvę į vieną ar kitą vietą (jų labai norėtą, išpuoselėtą) pradeda jos nebekęsti, niekinti ir rengia panašias akcijas, kurių tikslas paniekinti. Nors šiuo atveju niekas nieko neniekino, tačiau idėja buvo panaši – paremta vien emocijomis ir kažkokia nesuprantama antipatija, bei nesupratimu, kad vis dėl to tikrų blogų yra žymiai mažiau, nei šiukšlių. Internete taip pat pilna visokių „warez“, pornografijos, reklaminių svetainių, kurios yra šiukšlės, tačiau kitoms pasiseka išsiskirti, jos gauna apdovanojimus ir t.t. Tas pats vyksta ir su blogais. O 1% klubo siekis buvo paspartinti tą visuotinį jungimąsi, kad paprastiems žmonėms, ne kasdien susiduriantiems su tinklaraščių gyvenimu, būtų paprasčiau ir lengviau rasti kokybišką informaciją, galbūt jie paskaitę kai kurių klubo narių rašinius susimąstys apie gyvenimą, o gal ko nors išmoks. Juk gyveni žmogus ir mokausi.

99% klubas ne tik kad neišskiria kokybiškos ir nekokybiškos informacijos, jis dar labiau viską suvelia. Kam įdomus klubas, kuriame gali įstoti bet kas (nėra jokio informacijos atrinkimo, jokio kokybės tikrinimo)? Kam įdomu skaityti dažniausiai neįdomią informaciją, kaip Petriukas šiandien atsikėlė, kaip jis apsirengė, ką valgė, kur ėjo ir kaip elgėsi.

Įstojimas į 99 procentų klubą yra savęs sumenkinimas, pripažinimas, kad tu esi kaip dauguma – nieko vertas. Gal geriau tu pamėgink įstoti į tikrą – 1% klubą, kuriame tu būsi vienas iš atrinktųjų, tu būsi pripažintas – tu rašai gerai ir įdomiai, tavo rašymo maniera patinka žmonėms ir svarbiausia Tu ir Tavo mąstymas yra vertinami.

Mano nuomone, 99% klubo autorius nelabai, o tiksliau „per daug tiesiai“ suprato 1% pavadinimą, tai nereiškia, kad Lietuvoje yra tik 1% vertų dėmesio tinklaraščių (nors dauguma būtent taip teigia), ne, jų yra daugiau, tačiau tai skambus ir kartu įdomus pavadinimas, šiek tiek suintriguojantis, šiek tiek ironiškas.

Tokia mano asmeninė nuomonė :)

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Blogorama #190 : nežinau.lt
    rugsėjo 7th, 2007 / 20:57
    Atsakyti

    […] nežinau.lt straipsniuose savo nuomonės apie „nekokybės klubus“ nereiškė, bet savajame kai trinktelėjo, tai trinktelėjo… Geriau tikrai nebūčiau parašęs. :) Man iki šiol sunku suprasti kokybės oponentų […]

  • Kubikas
    rugsėjo 7th, 2007 / 21:28
    Atsakyti

    Turbo straipsnis, pritariu 1% :-) tfu 100% :)

  • Andrius
    rugsėjo 7th, 2007 / 22:01
    Atsakyti

    na as nesityciojau is 1 proc. klubo o tu jau perzengei ribas

    na suprantu gavus kritika visada pirma reakcija smeizt

    gal ir atsakysiu savam bloge veliau nes matau tu pats irgi ne iki gal supratai sio tik simbloinini klubo pavadiniam turincios akcijos reiksme

    Su pagarba

    nekokybisko visisko slamsto ir sudo bloge autorius

  • Andrius
    rugsėjo 7th, 2007 / 22:08
    Atsakyti

    siaip viskas ko puikaiusiai buvo isdestyta net keliuose kitu ir mano blogu straipsniuose

    kam reikia vel is naujo viska neteisingai interpretuoti? ir kdoel cia neina rasyti komentaru gerbiamas kokybiskas bloge

  • Andrius
    rugsėjo 7th, 2007 / 22:09
    Atsakyti

    uf greiciausiai moderuojami

  • vicont
    rugsėjo 7th, 2007 / 22:49
    Atsakyti

    Asmeniškai, 1% klubo diferenciavimas kaip elitinio-prestižinio superblog’ų susibūrimo vieta man nepatinka. 1% klubas, mano nuomone, daugiau pavadinimas – juk viso šito funkcija yra kokybiško turinio skleidimas, o ne kažkokia įsivaizduojama reputacija ar solidumas.

    Kita vertus – kodėl visi blog’ai turi būti profesionalūs? Skaitytojas atsirenka ką skaito, o ko – ne. Man patinka tiek asmeniniai, tiek teminiai blogai – tiesiog ką įdomu skaityti.

  • Ričardas Š.
    rugsėjo 8th, 2007 / 11:00
    Atsakyti

    Andriau cituoju savo rašinį: „Nors šiuo atveju niekas nieko neniekino, tačiau idėja buvo panaši – paremta vien emocijomis

    vicont > Šiuo rašiniu norėjau pasakyti (tą patį ką ir tu savo komentaru), kad būtent mes nelaikome 1% klubo kaip prestižinio ir norėjau pasakyti, kad viskas dėl pavadinimo.

    Andriau :) Už komentarus tai nepyk, niekada netrinsiu kažkieno asmeninės nuomonės, jei tu tai pagalvojai nepasirodžius tavo komentarams. Dabar sutvarkiau viską ir problema buvo dėl mano žioplumo. :)

    Beje tu vėl emocijomis viską laikai pvz.: „nekokybisko visisko slamsto ir sudo bloge autorius“, na dabar pats pagalvok ar tai turi prasmės, toks rašymas? Aš tavo blogo nelaikau šlamštu.

  • Andrius
    rugsėjo 8th, 2007 / 11:23
    Atsakyti

    na bet tas jusu skirstymas tai padaro

    jeigu jus noretuemt atrinkti profesionalius zurnalistikos blogus kurie raso naujienas ir sukurti zurnalistikos blogu kluba butu visai kas kitkas

    o dabar sugalvojot kluba kuriuo nariai vieninteliai gali reikstis turintis kokybe kam tai? juk kokybe tai dar taip subjektyvu lyk ikurt kokybiskos muzikos kluba kuriame bus tik JaZZ gerbejai ir sklebs kad tik ju muzika yra kokybiska, o Roko gerbejai slamstas

  • Ričardas Š.
    rugsėjo 8th, 2007 / 12:00
    Atsakyti

    O kas sakė, kad ateityje neplanuojama sukurti žurnalistikos (idėja šiek tiek kitokia) blogo? :)

    Niekas nesakė, kad mes galime būti vieninteliai turintis kokybę. Tu, ar bet kas kitkas taip pat gali rašyti gerus rašinius, tačiau galbūt jisai išvis nenorės stoti į klubą, tai čia jo niekas ir nevers. O tavo palyginimas su muzika šiek tiek netikslus. Menas yra šiek tiek kitoks, nes kiekvienas taškiukas, potėpis, kiekviena nata vertinama skirtingai, o tam reikia turėti tam tikrų žinių, čia visai kas kita, „komisija“ vertina turinį (kaip, kad per egzaminus), niekas juk nesako, kad tu toje ar kitoje vietoje turėjai rašyti taip ar anaip, tiesiog vertina turinį – ar įdomu skaityti, ar moka sudominti skaitytoją, ar rašo argumentuotai ir t.t. :)

  • Andrius
    rugsėjo 8th, 2007 / 12:00
    Atsakyti

    tuomet koks paties klubo tikslas? nu ir kas kad atrenkat blogus rasancius taip kad sudomintu skaitytoja vistiek manes ar dar ko gali nesudominti ir neskaitytume tuo, vistiek visi pagal save atsirinks ka skaityti

    dabar blogeriams tikrai nesunku rasti sau idomiu blogu, nesam jau mes tokie skestantis slamsto juroje kaip rase vienastoks pirmame irase apie 1 proc. kluba

    o tiems kam neidomus blogai neziures ir 1 proc. klubo

    taigi zinant kad kokybiskai gales rasyti ir ne 1 proc. klbuo nariai, o blogeriai vistiek skaitys kas jiems idomu o ne kas bus klubose kam kurti toki kluba? Padet kam nors iskilti? juk tai ir be klubo imanoma. O gal tik noras pasipuikoti?

    temini kluba suprasciau o daba..

  • Ričardas Š.
    rugsėjo 8th, 2007 / 12:01
    Atsakyti

    Tikslas – pateikti atrinktą ir kokybišką informaciją paprastiems ir blogų skaitytojams – viskas vienoje vietoje, ateini, pasirenki kategoriją, sakykim Internetas ir matai daugybę klubo narių įrašų.

    O šiaip aš niekada anksčiau nežinojau ir nesidomėjau tais blogais, man atrodė visa tai nesąmonė, tačiau sukūręs savo (šį) supratau, kad tai įdomu, vėliau po savaitės prisijungiau prie nežinau.lt, nes būtent jį skaičiau, jis mane sužavėjo savo kokybe, temų ir rašinių gausa.

    Tai blogosfera įtrauką vieną žmogų, ar nebūtų gerai, jei tai atsitiktų su daugiau žmonių, kurie anksčiau niekada nesidomėjo tokiais dalykais? Mano mokytojai skaito nežinau.lt nes jiems tai įdomu, nors patys blogosferą laiko paskalomis. :) Toks klubas panaikina mąstymą apie paskalų blogus.

  • vienastoks
    rugsėjo 8th, 2007 / 12:14
    Atsakyti

    Andriau,
    nors sakiau daugiau į tokias diskusijas nesivelsiąs, tačiau tai ne vien mano, bet ir klubo reikalas. Todėl dar pasikartosiu:
    1. Taip, geras turinys skęsta šlamšto jūroje. Visi draugai ir pažįstami, kuriems aš daviau įdomaus rašinio nuorodą, bet kurie nutarė domėtis toliau patys ir paspaudė blogas.lt nuorodą „kitas blogas“ arba iš pagrindinio pabandė skaityti naujausius įrašus, liko pasibaisėję. Jie bevelytų rasti kokybiškus rašinius negaišdami laiko nesąmonėms. Žmonių laikas brangus.
    2. Geresnės kokybės atranka vyksta visur aplinkui – kaip galima to nematyti? Kam yra stojamieji į aukštasias mokyklas? Kodėl žmonės skirtingai uždirba ir daro karjerą darbe? Kodėl vienų knygos leidžiamos dideliais tiražais, o kitų – grąžinamos autoriams? Žmonės renkasi nuolat ir visada siekia geresnio o ne blogesnio.
    3. Nors dabar ant scenos lipa ir M*nedai, nenorėčiau, kad kokybės kartelė būtų nuleista tiek visose gyvenimo ir kūrybos srityse. Taip, dainuoti gali kiekvienas. Bet tai nereiškia, kad kiekvienam norinčiam po lygiai turi būti padalinta filharmonijos scena.
    4. Ir galiausiai – kaip rašė Vicont, šis projektas yra skirtas skatinti kokybę ir siekti jos. Todėl nuoširdžiai sveikinčiau konkuruojantį klubą, kuris siektų to paties. 99% sumanyme tokių idėjų nėra – tai tiesiog moralinė parama grafomanams ir teksto m*nedams. O gaila…

  • vienastoks
    rugsėjo 15th, 2007 / 22:44
    Atsakyti

    Tik dabar perskaičiau Raimundo rašinį (ech, priklausomybė nuo RSS). Taiklios pastabos!

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti