Kritika – Interneto nesusipratėliai

865020_86292153.jpg

Paveikslėlio autorė: Zanetta Hardy

Andrius savo rašinyje kalbėjo apie chuliganus, aš taip pat apie juos pakalbėsiu, tačiau apie šiek tiek kitokius – interneto.

Esu buvęs ne vieno forumo moderatorius, dirbęs su projektais, kai reikdavo dažnai bendrauti su žmonėmis, atsakinėti į klausimus ir panašiai. Esu matęs daugybę tokių „chuliganų“, kurie savo kvailais klausimais ne tik pribloškia (lieki išsižiojęs), bet ir kartais nervina.

Žmonės virtualioje erdvėje nesupranta, kaip reikia bendrauti, nesugeba mąstyti prieš rašant (aišku, kai kurie ir realybėje šneka, o tik paskui mąsto), jie apkartina gyvenimą didžiajai daliai žmonių išaugusių iš tokio vaidmens. Būna ir tokių, kurie net perskaityti teksto nesugeba, o paskui klausia to paties, kas jau parašyta rašinyje, kai pasiskaitai tokių dalykų atrodo, kad prie to kompiuterio sėdėjo ne žmogus, o beždžionėlė. :) Tikriausiai niekada nesuprasiu tokių žmonių ir jų smegenėlių veikimo principų, gal ne mums juos suprasti…

Geriausias to pavyzdys: „O kiek nemokama antivirusinė atpažįsta virusų?“ – jeigu tu nežinai, kiek ji tų virusų atpažįsta, tai ar tu galėsi tinkamai spręsti apie jos skaičių. Ar tau geriau pasidarys, jei tu sužinosi, kad ji atpažįsta ne 100 000, o 1 000 000 000 virusų? Ar tu žinai kiek atpažįsta kitos? Tikriausiai ne. :)

Domėtis ir klausinėti negalime uždrausti, tačiau jeigu to pačio žmogaus keturi ar penki klausimai tokie pat? Ką daryti tuomet?

Yra ir kitokių pavyzdžių – darbas su pokalbių programomis, dažnai virsta dar vienu galvos skausmu. Pavyzdžiui, nuotaikos žinutėje (Skype) pasirašai tau labai svarbų įvykį, kuris atnešė nemažai laimės ir džiaugsmo. Tai ne, atsiranda kas prisikabina ir parašo, maždaug taip: Aš irgi to noriu! O kaip man tą patį padaryti? Ką man daryti?… Pasijauti keistai, ypač kai žmogus nesupranta, jog tokius klausimus uždavinėti yra neetiška. Po keleto tokių įvykiu stengiuosi nuo tokių žmonių atsiriboti, nes tikrai nervina, galbūt dėl to šiuo metu mano kontaktuose yra tik vienas-du tokie žmogeliukai.

Rašymas lietuvių kalba, nors pastaruosius metus žmonių rašančių lietuvių kalba gausėja, daug jų nesugeba rašyti ir švepluoja. Šveplavimu suprantu: labas, ka rytoj darysi. As noreciau zinoti is anksto, tačiau ne Kja ryjtoj veijksi. As norjechiau sujzinoti ish anksto. Kai tokiems žmonėms pareiški, kad jų rašymo maniera yra kvaila ir gal tu pasimokyk lietuvių, jie dažniausiai atrėžia, jog tai jų reikalas ir nesikišk į jų asmeninį gyvenimą. :)

Šveplavimas nėra pats geriausias būdas pristatyti save, tuo labiau, kad virtualių serverių administratoriai šiuo metu taip pat teikia didelį dėmesį lietuvių kalbai – IRC Lietuvoje taip pat tapo lietuviškas. Rašymas ne lietuvių kalba kenkia patiems asmenims, kurie taip daro – pastebėjau, kad rašant lietuvių kalba virtualioje erdvėje pagerėjo mano gimtosios kalbos pažymiai.

Įžeidinėjimai. Tai dar viena virtualiosios erdvės problema, tačiau negalime suversti visko kompiuteriams. Šiuo atveju, manau, kalti ne tik jie, tačiau ir patys lietuviai – realiame gyvenime galime pamatyti tą patį. Mokyklose ir kitose panašiose bendruomenėse tik dabar susirūpinta patyčiomis, tačiau jos buvo visais laikais ir jei nesiimsime tam tikrų priemonių gyvuos toliau. Visa tai persikelia ir į kompiuterius, tik čia tu esi nepasiekiamas ir į akį negausi, jeigu ką nors pavadinsi durneliu ir t.t.

Laikas susimąstyti apie virtualią erdvę, kurioje būnate, nes pagarba, tolerantiškumas, nuolankumas dar niekam nepakenkė. Būkime draugiški!

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Blogorama #192 : nežinau.lt
    rugsėjo 9th, 2007 / 20:00
    Atsakyti

    […] taip pat: protingesnis ir suprantamesnis internetas bei jo nesusipratėliai, kabelinė TV už saldainius, peilių galandinimas viešajame transporte, itališki prisiminimai ir […]

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti