Egoizmas valdo pasaulį

Arthur
Creative Commons License photo credit: h.koppdelaney

Atėjo laikas pamiršti eilinius visuomenės suformuotus stereotipus ir pažvelgti į egoizmą kitaip, nes būtent jis valdo ir stumia mūsų kasdienį pasaulį į priekį.

Nesuklysiu sakydamas, jog kiekvienas mūsų yra egoistas. Žymus psichologas, narcisizmo sąvokos kūrėjas, Zigmundas Froidas teigia, kad nežymus narcisizmas būdingas kiekvienam žmogui. Šio psichologo suformuota asmenybės teorija, besiremianti trim sluoksniais id, ego ir superego tai tik įrodo. Id – tai mūsų slapčiausios mintys, troškimai, noras tenkinti visus poreikius, o superego – visuomenės suformuotos taisyklės ir normos. Tarp šių dviejų plotmių įsiterpia ego – nuolatinė kova tarp id ir superego, tai ta pati kova tarp nuolatinio egoizmo ir žmonių sudarytų apribojimų. Kas gali teigti, jog altruizmas valdo pasaulį, jeigu žmogus iš prigimties yra egoistas. Psichologijoje yra net atskira kryptis – psichologinis egoizmas, kuris teigia, jog kiekvienas žmogaus veiksmas, kiekvienas darbas yra daromas siekiant turėti naudos sau. Jūs aukojate labdarai, nes patenkinate save ir jaučiatės reikšmingas. Padedate draugams, nes tai gerina jūsų įvaizdį ir teikia džiaugsmą jums. Mes benamiams duodame pinigų ne tam, kad jie nusipirktų duonos, o su mintimi, kad kažkas mums pagelbės, jei mes atsidursime panašioje padėtyje ar situacijoje. Visi mano pateikti pavyzdžiai yra vienokios ar kitokios egoizmo formos, kurios aptartos ir pripažintos net garsiausių pasaulio psichologų ir žmogaus tyrėjų.

Egoizmas taip pat skatina judėjimą pirmyn, tobulėjimą ir pažangą. Vytautas Karalius yra pasakęs: „Patikimiausias vidaus degimo variklis – egoizmas“, tai puiki mintis, parodanti, jog savo poreikių tenkinimas yra ne vien savęs kėlimas aukštyn, o ir savotiška pagalba kitiems. Egoizmas – tai mūsų žmonių viena iš vidinių varomųjų jėgų, tarsi vėjas. Mums tik reikia nukreipti savo vidines bures į šį vėją, kad plauktume. Egoizmas tampa neigiamas tik tada, kai mūsų burės kiaurios – vėjas pro jas prasiveržia į išorę įvairiausiomis puikybės ir tuštumos formomis. Žmonės neretai nori tapti žinomais, kažką palikti šiame gyvenime po savęs, todėl jie kuria, daro ir nesėdi vietoje kaip visi kiti. Dažnai egoistinių paskatų vedamas žmogus padaro žymiai daugiau gero ne tik sau, bet ir aplinkiniams ar net visuomenei. Kodėl didžiausios valstybės ir didžiausi laimėjimai buvo sukurti valdant tokioms asmenybės kaip Cezaris, Aleksandras Makedonietis ar net Hitleris. Kiekvienas jų buvo egoistas, siekiantis išpešti naudos, tačiau žmonės juos garbino ir mylėjo. Dabartinė Lietuvos valdžia taip pat nėra išimtis, žmonės ją renka, nors didžioji jos dalis yra vagys. Vogdami jie kartu atnešė ir nemažai naudos Lietuvai. Būdamas egoistu nebūtinai turi kenkti kitiems, mokėdamas tuo pasinaudoti žmogus gali atnešti naudos ir aplinkiniams. Kiekviena gėlė yra egoistė – ji nuolat kovoja dėl geresnės vietos gauti saulės spindulių ir vandens, tačiau ta pati gėlė egoistė vėliau dovanoja žmonėms nuostabius pumpurus ir grožį.

Kita problema, tai altruizmo vertinimas mūsų visuomenėje. Altruistiškas elgesys tapatinamas su nesavanaudišku elgesiu ir laikomas egoizmo priešingybe, kita vertus, altruizmas gali tapti paslėpta egoizmo forma, taip pat psichologine gynyba nuo savo egoistinių norų. Labdara nors ir laikoma altruistišku poelgiu dabartinėje visuomenėje yra puiki reklamos forma. Argi nenuostabu girdėti, kaip įmonės remdamos skurstančius prieš pasakydamos „prašom“ pirmiausia perskaito kelių puslapių ilgio supažindinimą su jų gaminiais, teikiama nauda ir kainomis. Taip pat meilė yra savotiško egoizmo atmaina. Psichologai teigia, jog pirmojoje jaunystės stadijoje žmogui pradeda reikėti kažko artimo, suveikia giminės pratęsimo instinktas, kuris pasinaudodamas meile bando save patenkinti. Šiuo atveju tinka citata iš šventojo rašto: „mylėk artimą savo kaip save patį“.

Todėl nustokime grožėtis tuo knygose aprašomu idealistiniu ir utopiniu pasauliu, nes realybė yra kitokia, tie patys autoriai neretai rašė vedami jau minėtų egoistinių siekių. Kūryba, kaip sakė vienas, autorius taip pat yra ego pasireiškimas. Todėl būtent egoizmas valdo mūsų šių dienų pasaulį.

Tai samprotaujamojo tipo rašinys, pristatantys idėją, jog pasaulį valdo egoizmas.

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Blogorama #514 : nežinau.lt
    vasario 4th, 2009 / 19:45
    Atsakyti

    […] Egoizmas valdo pasaulį ir kuria BVP. Jei egoizmo neskatinsime mokesčiais, nebus BVP. Jei nebus BVP, teks paleisti iš […]

  • vectorr
    vasario 5th, 2009 / 01:05
    Atsakyti

    Asmenybės teorija, tokia, kokia ji egzistuoja šiandien, Froidui net nesisapnavo :) Ar tu tikrai neabejoji, kad žmogaus elgesį lemia tik poreikių ir visuomenės normų priešprieša ? Negi neteko matyt žmonių, kurie svetimus interesus visada stengiasi iškelti prieš savus ? Ar tavo nuomone vidinė paskata taip elgtis irgi yra egoizmo forma ? Tiesa, tokių žmonių nėra daug. Jie moka savo altruizmą maskuoti. Jie retai tampa vadovais. Jie nedalija labdaros. Tiesiog jie niekada neturi pinigų… ir paskutiniu metu jų (mūsų) katastrofiškai mažėja… ;)

  • Ričardas Š.
    vasario 5th, 2009 / 17:05
    Atsakyti

    Visada yra dvi medalio pusės, tačiau šiuo rašiniu buvo norėta būtent pristatyti egoizmą, kaip valdantį pasaulį.

  • Samprotautoja
    vasario 7th, 2009 / 14:36
    Atsakyti

    Jei tai būtų tikras samprotaujamasis rašinys, tai jam dar trūksta kontrargumentų, kitaip sakant, kitos medalio pusės. Nes, Ričardai, dabar susidaro tokia nuomonė, kad pasaulyje nieko daugiau nėra išskytus egoizmą :)

  • Ričardas Š.
    vasario 7th, 2009 / 17:06
    Atsakyti

    Rašinio tikslas įrodyti, jog valdo egoizmas… Kažkaip pavadinimas ir idėja, atrodo, atspindi tai. Kontraargumentų nors ir yra mažiau, tačiau jie sudėlioti reikiamose vietose siekiant pabrėžti pateiktus pavyzdžius arba nustelbti galimus neaiškumus, išvedžiojimus.

  • ejusi prosal
    vasario 11th, 2010 / 23:01
    Atsakyti

    man tai panasiau, EGO vado pasauli.
    koks skirtumas kas valdo egoizmas ar altruizmas. ziurint kaip,kokia linkme.
    juk straipsny pamineta, kad ir egoistine veikla atnesa naudos. taip kaip ir akivaizdi labdara del reklamos ar mados, vistiek suteikia nauda, kuriam ji skiriama. aisku, jei kazko nepareikalaujama atgalios, apart isviesinimo.
    tik asmenybes kaip pvz. ne visai atitinka. as linkusi manyti, kad dalis mokslininku, isradeju- egoitiniu paskatu vedini kazko ieskojo, atrado, kiti- su tikslu- kazka atrasti naudingo, kas padetu sprendziant kokia tai opia zmonijai problema.

  • scania
    vasario 15th, 2010 / 21:01
    Atsakyti

    Na, žmonija neturi jokio tikslo, tai yra, Tikslo; tai ir valdo egoizmas. Natūralu :)

  • elena
    sausio 20th, 2011 / 14:19
    Atsakyti

    Netgi HITLERIS pavyzdys blogesnio nesugalvosi. Liudna , kur mes einam , ka doda gero musu vaikams , anukams, nauji isradimai, zinoma ne vis; PRADEDANT NUO siolaikinio meno,vaistu pramones, maisto tehnologijos, greitai nebus ko valgyti. Varkse musu zemele, jau pradeda gintis nuo musu „GEROJO EGOIZMO“ stihijomis. DABAR DAR NESUPRANTAM, KAS JAU DAROSI su mumis su visu pasauliu………… YRA VIENA ISEITIS: NEDARYTI NIEKAM IR NIEKO KO SAU NENORI. MEILE VISKA NUGALES mokslus baigus ne lietuviu kalba atsiprasau uz klaidas. SU PAGARBA Laima V.

  • Vittorio
    vasario 9th, 2011 / 13:21
    Atsakyti

    Egoizmas yra tai, kas naikina žmoniją kaip žemės rūšį. Jei žvelgiant į žmoniją, kaip į vieną kūną, egoizmas yra virusas, kuris mus naikina iš vidaus. Egoizme absoliučiai nėra nieko gero, jei mes bandysime tai analizuoti socialinės sistemos viduje, mes niekados neįžvelgsime tikrosios egoizmo problemos. Žmogus nuo gimimo nėra egoistas, jis juo tampa augdamas, pažindamas pasaulį, kuris yra pilnas egoizmo.

  • Gintaras
    kovo 29th, 2012 / 23:38
    Atsakyti

    Sveiki, graziai skamba, savimeile glosto, rasto vieta isplesta is konteksto visai kita prasme turinti. Paprastai tai Egoizmas man siandiena skamba, kaip nuodas ir negeda prisipazinti, kad esu visas purvinas, kad man reikalingas vanduo, t.y. tai yra mokymas kuris ne brandina, bet marina egoizma manyje. Siandien suprantu, kad informacija suformuoja samprata, kas veliau perauga i emocijais ko pasekoje atsiranda postumis. Bet entuziazmo teikia ir meile. Meile visad geriau nei egoizmas, nes nelaukia atlygio, ko pasekoje nepatiria nevilties.

  • Gintaras
    kovo 29th, 2012 / 23:43
    Atsakyti

    Kazkas uzsimine apie Hitleri, karta beziuredamas filma apie zydu genocida pravirkau suprates, kad tas Hitleris tai as tik siandien neturiu galimybiu pasireiksti.

  • Gintaras
    kovo 29th, 2012 / 23:50
    Atsakyti

    Manau, kad vis delto zmogus jau gimsta egoistas, tai yra paveldima. Zinau ir tai, kad paciam egoizmo sunaikinti neimanoma. Naikindamas viena as, subrandini kita ta pati as. Tik Dievo malone per mokyma, Sunu-Zodi, siandiena keicia mane.

  • Gintaras
    kovo 30th, 2012 / 00:01
    Atsakyti

    Laima ko atsiprasineji uz gramatines klaidas, jautiesi kalta? Tai ne kas kita, kaip egoizmo israiska, ir tos rasto vietos, tik zvangantys cimbolai, nes esi ne meiles bet egoizmo valdoma.
    Pripazinsi, turesi galimybe, isgersi vaista, pasveiksi, Nepripazinsi ir toliau gyvesi savo egoistineje meileje-pragare.

  • Sustojusi @ ėjusiai
    balandžio 16th, 2012 / 19:26
    Atsakyti

    Na, kiek beraščių visur – kur pasisuksi, visur jų sutiksi tuntais. Tamstos replikoje klaidų daugiau nei dvidešimt. Išmokit gi pagaliau gimtąją kalbą, nes neraštingumas bado akis ir bet kokios mintys nublanksta, net nebesvarbu, ar jos įdomios ir vertos dėmesio

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti