Autorinių teisių išbandymas – Pirate Bay byla jau teisme

Lock
Creative Commons License photo credit: ToniVC

Artimiausiomis dienomis prasidės garsiai internete nuskambėjusios The Pirate Bay „torrent“ tarnybos teismo byla. Tai bene pirmas tokio masto ir tiek daug pastangų reikalaujantis bylinėjimasis prieš iš pirmo žvilgsnio nekaltus jaunuolius – Gottfrid Svartholm ir Peter Sunde.


Kaltintojų suolą užėmė net tokios kompanijos kaip Warner Bros, 20th Century FOx Films, Sony BMG, Universal ir kt. Įmonės siekia prisiteisti apie 12 milijonų dolerių – daugiau nei 32 mln. litų.

„Tai ne politinis procesas, ir ne noras žmonėms uždrausti naudotis jų skaitmeninėmis bibliotekomis, tai ne byla prieš dalijimąsi internete, kaip priemone piratavimui. Tai byla prieš asmenis, kurie užsiėmė didžiuliu verslu ir „pinigų gamyba“ dalindamiesi ne savo autoriniais kūriniais“, teigia keletą kaltintojų atstovaujanti advokatė Monique Wadsted.

Kaip ir didžioji dalis torrent tarnybų savininkų, kaltinamieji sakosi, esą nepažeidę jokių įstatymų, nes nė viena byla ar failas, pažeidžiantis autorines teises, niekada nebuvo ir nėra talpinimas the Pirate Bay.

Tačiau kita vertus autorinių teisių suinteresuota pusė gali būti ne visai kalta ar neteisi. Visų pirma, jie nekaltina Pirate Bay užsiiminėjant piratavimu, kaip pagrindiniu dalyku, ką anksčiau bandė didžioji dalis organizacijų. Šįkart jie bando pasiteisint gindami savo teises dėl finansinių machinacijų, ką daro ir mūsų lietuviškoji Linkomanija.net.

Jie surinkinėja mokesčius – savotiškas aukas už galimybę išlikti ir toliau naudotis tarnybomis, kas tikriausiai didžiųjų kompanijų vertinama, kaip neteisėtas kūrinių pardavinėjimas. Tokiu atveju autorinių teisių gynėjai gali likti teisūs.

Belieka laukti tolimesnių žinių ir informacijos atnaujinimų. Jeigu ši byla bus naudinga didžiosioms kompanijoms, panašių uždarymų gali pasipilti ir daugiau. Tuo labiau, kad teismas vyksta ir taip pakankamai demokratiškoje piratavimui Švedijoje.

Teismo procesas gali tęstis net tris savaites. Jeigu kaltinamieji bus pripažinti pažeidę įstatymus, jiems gresia du metai kalėjimo.

Inf. Šaltinis: Reuters

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Gytis
    vasario 17th, 2009 / 16:39
    Atsakyti

    Nenoriu tų savininkų kalėjime matyti ar baudas mokant, užtektų tik to, kad ten gyvenime nebebūtų nelegalių produktų, bent jau iš tos industrijos, kurios produktus pats reklamuoju.

  • noliferis
    vasario 17th, 2009 / 17:04
    Atsakyti

    Ne viena valstybe irode, jog piratavimas veikia ekonomika teigiamai. O informacijos laisve neturi buti draudziama ar dar kaip nors cenzuruojama, ko nori lobistines antipiratines kompanijos.

  • Blogorama #525 : nežinau.lt
    vasario 17th, 2009 / 19:58
    Atsakyti

    […] mintis apie svetainių pritaikymą visiems, nepriklausomai nuo negalių, ir Ričardo atsargų (ne)norą nuteisti The Pirate Bay. Beje, pusė kaltinimų jiems jau atmesta. Viską atperka LTSR siūlymas paleisti pirmajį […]

  • yessuz
    vasario 17th, 2009 / 20:07
    Atsakyti

    nieko nebus. pagal svedu istatymus – jie nieko nepazeide.

    • Ahmadinejad
      vasario 17th, 2009 / 22:32
      Atsakyti

      Na ne visai taip – Švedijos įstatymai taip pat gina intelektinę nuosavybę. O TPB kaltinami prisidėję prie autorių teisių pažeidimų, t.y. sudarę sąlygas kitiems asmenims pažeisti autorių teises (nes suindeksuoja bylas). O torrent’ai Švedijos įstatymuose nelaikomi nelegaliais. Bus įdomu stebėti, ar teismas priims sprendimą dėl tokios antrinės (netiesioginės) TPB atsakomybės. Nors Olandijoje 2007 m. teismas byloje BREIN v. KPN Telecom B.V. priėmė būtent tokį sprendimą…

  • aladin
    vasario 18th, 2009 / 07:33
    Atsakyti

    Kodėl jūs tai vadinate piratavimu, čia nėra jokio piratavimo, nepaisant puslapio pavadinimo, piratavimas yra kai tu nukopijuoji diską nueini į gariūnus ir ten parduodi juos po 10lt(?). Tai kas čia vyksta tai duomenų dalyba, o juos kaltina neteisėtu pinigu surinkimu, ką bandys sieti su tuo kad jie ima mokestį už nelegalų kurinių platinimą, neįsivaizduoju kaip jie tai sujungs, bet bandyti gali.
    Ar aš klystu??

  • Ričardas Š.
    vasario 18th, 2009 / 14:52
    Atsakyti

    platinimas už pinigus = prekyba = piratavimas. Būtent tuo ir tikriausiai bandys kaltinti autorinių teisių atstovai.

    Dabar nemažai kaltinimų jau atmesta.

  • Gytis
    vasario 18th, 2009 / 17:43
    Atsakyti

    Nelegalus yra bet koks platinimas be leidimo, o ne tik platinimas už pinigus.

  • rokis
    vasario 20th, 2009 / 14:21
    Atsakyti

    o tai jei aš duodu draugui paskaityti savo nusipirktą knygą tai irgi piratavimas? Ir jei man ji nereikalinga jis turi ją vis dėlto nusipirkti, o aš negaliu jos parduoti kaip ir bet kurią kitą prekę panaudotą?

  • Aivaras
    vasario 22nd, 2009 / 14:10
    Atsakyti

    jau esu karta isakes savo nuomone. siuo metu klausau daug muzikos. atlikeju is islandijos, is uk, is amerikos.. koks skirtumas. bet esme kad ju muzika siunciuos internetu. tikrai nepirkciau kokios man nezinomos grupes cd vien paskaites ka jie groja. bet matai gal nepirksiu ir paklauses, ir net tada kai patiks. bet zinai jei jie atvaziuos i lt tikrai ateisiu i koncerta. ir dar atributikos nusipirksiu.
    jei imant placiau, tai po galais. jei nebuciau kazkada gaves nelegalaus sony vegaso ar photoshopo tikrai nebuciau jo pirkes pazaidimui. ir net jau pramokes nebuciau sugebejes ipirkt. bet matot jei as imsiuos gyvenime tuo rimciau as tikrai nusipirksiu legalias programas nes tiesiog apdrausiu savo laika nuo programu pakibimu ir seip del kitu aspektu.
    zodziu internetas reklamuoja daiktus. o veliau reikia moket is ju uzdirbt kitais budais.

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti