Apie šių laikų hakerius ir Rytų Europą

Taip jau atsitiko, kad netyčia radau gana įdomią rašinių seriją apie programišius (angl. hackers, lietuviškas žargonas – hakeriai), jų ateitį bei dabar turimas problemas.

Kevin Poulsen pateikia labai įdomias įžvalgas apie šių laikų saugumą, naujuosius interneto karus ir problemas, su kuriomis šiuo metu susiduriame. Iš bendro konteksto galima spręsti, kad visa tai yra tik pradžių pradžia ir įvairių finansinių šaltinių remiami protingi, novatoriški programuotojai kurs dar piktesnius, daugiau žalos darančius įrankius arba kitaip virusus plačiąją prasme.

Jau dabar patiriame daugybę problemų soc. tinkluose, kuriuose dar visai neseniai buvo ramu, o dabar, žiūrėk, ir baisu paspausti kokios nors programėlės (priedo) nuorodą. Įvairias virusų ir kenkėjų tendencijas taip pat galėjome stebėti Lietuvoje. Ar dar atsimenate garsiai nuskambėjusį „Sandra“ Skype greitųjų žinučių programos virusą? Visai neseniai, dar prieš Kalėdas, galėjome stebėti dar vieno panašaus, tačiau išmanesnio kenkėjo plitimą šia programa.

Žinoma, žmonės pasimoko, tačiau pasimoko tik tada, kai savu kailiu patiria nesisaugojimo pasekmes. Wired autoriaus teigimu, mes dar net nenumanome, kas mūsų laukia ateityje ir ar mokėsime nuo to apsisaugoti. Kevin Poulsen džiaugiasi, kad pavyko išvengti prieš kelis metus plačiai aprašyto JAV elektros tiekimo sistemos pažeidimų išnaudojimo. Tačiau kartu jis prisimena ir skaudesnius atvejus, kai Rusijoje dėl iš dalies jų pačių kaltės (šnipinėjo JAV technologijas, o apie tai sužinoję žvalgybininkai specialiai įvėlė klaidą dujų tiekimo sistemoje) nugriaudėjo bene didžiausias visų laikų sprogimas matytas net iš kosmoso.

Autorius taip pat pastebi, kad dažnai tokių kenkėjų kaip Conficker, kuris sugebėjo išsilaikyti kaip pavojingiausias didžiąją dalį 2009 metų (dabar ir 2010 metus), kūrėjai tampa imlūs, genialūs programuotojai. Wired straipsnyje K. Pouslen rašo, kad visų nuostabai analizuojant šio viruso veikimą buvo aptikta, jog jis koduojamas naujausia visų laikų koduote MD-6, kurią sėkmingai sukūrė  gabūs Ukrainos studentai. Neatmetama prielaida, kad tai galbūt net tie patys žmonės.

Mane asmeniškai labiausiai nustebino ši citata, kurią pateikiu originalo kalba:

„If you’re a sophisticated team of software developers, but you happen to be in Eastern Europe, what’s your way of raising a lot of money?“ says Phillip Porras, the cyber threat expert at SRI International who dissected Conficker. „Maybe we’re dealing with business models that work for countries where it’s more difficult for them to sell mainstream software.“

Čia yra daug tiesios, viena jų, kad anksčiau buvę hakeriai, tebuvo paaugliai norintys pasireikšti, o dabar tai virsta verslu, labai gerai apmokamu verslu, į kurio gniaužtus pasineria besivystančių ar neišsivysčiusių šalių ekonomikos gyventojai. Taip jau sutapo, kad ir mes gyvename tokioje aplinkoje – taip kritikuojamoje Rytų Europoje. Čia kyla klausimas ar ir lietuviai programuotojai nesugebėdami rasti savo poreikius atitinkančio darbo pasineria į tokias avantiūras bei savo genialumą demonstruoja visame pasaulyje žinomais virusais? Ar ši problema nebus itin opi po 5-10 metų, kai mūsų IT sektorius įsibėgės dar labiau, žmonės supras, kad be interneto nėra gyvenimo (vaizdžiai tariant).

Siūlau perskaityti Kevin Pouslen straipsnius Wired: 1 dalis, 2 dalis.

Rašykite komentarą

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti