Mokykliniai konspektai realiame gyvenime

Užrašai | Notespav. autorius: sergis blog

Nors didžioji dalis mano skaitytojų vienaip ar kitaip dar susiję su mokykla (universitetu), vis tiek įdomu pakalbėti apie konspektų vedimą realiame gyvenime, jų pildymą savo poreikiams.

Idėja rašyti apie konspektus kilo po Twitter žinutės su klausimu ar kas nors mokydamasis ar rinkdamas informaciją apie programavimą, CSS/HTML ir kitus panašius dalykus rašo į seną mielą sąsiuvinį ar vis dėl to laiko informaciją internete. Asmeniškai aš mokydamasis PHP, CSS, C++, Pascal visą laiką vedu šiokius tokius pradmenų užrašus, kuriuos vėliau galiu pakankamai greitai panaudoti iškilus problemai.

Kodėl man patinka užrašai?

  • Kol kas dar neradau tarnybos internete ar programos, kuria galėčiau naudotis kaip alternatyva užrašams. Man reikia paprasto funkcionalumo: pridedi nuorodą, savo komentarą, priskiri kategoriją, galbūt dar gaires (angl. tags). Sakysite, kad tokių tarnybų gausybė, tačiau nė viena iš jų neatitinka tokio informacijos pateikiamo (išsaugotų nuorodų), kuris man būtų priimtinas. Bandžiau delicious (apie kurią rašyta ir anksčiau) – ta pati problema – kažkoks ne toks pateikimas, kažkas ne taip, neina jos naudotis – trumpai tariant – netinka man.

    Šiuo metu naudojuosi ar bent bandau naudotis anksčiau šiek tiek primiršta Google Notebook. Iš esmės ji atitinka mano visus poreikius, tik galbūt šiek tiek negražiai atskiria nuorodas nuo komentarų, o kai jų prikaupiama daug sunku atrasti norimą dalyką. Nėra vieningo grupavimo, paieškos – apsunkina informacijos apdorojimą ir radimą.

  • Norint kažką užsirašyti tereikia pieštuko (tušinuko) ir popieriaus (sąsiuvinio). Procesas itin greitas, galima susirašyti savo komentarus, vieną kitą pavyzdį ir pan.
  • Kai rašai, pildai savo konspektus, didžiąją dalį informacijos prisimeni, nes tik perskaitęs gali pamiršti, kad tokia iš vis ir buvo. Dirbdamas su užrašais bent jau atsimeni, kad kažką tokio rašeisi, dažniausiai nesunku atrasti ir apytikrę informacijos vietą – paieška netrunka labai ilgai.
  • Dirbant ar programuojant nereikia darinėti papildomų langų, papildomos naršyklės, papildomų programų – atsiverti ir yra. Man dažniausiai dirbant panašius darbus nepatinka papildomai kažkur naršyti, keliauti po kitas programas, kurios nesusijusios su darbu tuo metu. O sąsiuvinis kaip mokomoji knyga – vienu metu matai ir vieną ir kitą (nors ekranas didelis, vis tiek ne tokio dydžio, kad užtektų viskam).
  • Informacija nedings užsidarius tarnybai, nutraukus veikimą ar interneto ryšį. Sąsiuviniai, užrašai visada būna su tavimi, juos nesunku ir transportuoti, laikyti ir pan. Daugelis žmonių ne kartą yra nusivylę jų mėgstamoms tarnyboms užsidarius: panašiai buvo ir su Google Notebook, kuri jau senai nebesiūloma naujiems vartotojams.
  • Nereikia prisiminti slaptažodžių, registruotis. (silpnas argumentas, bet…)

Daugelis jūsų gali sakyti, jog taip netausojame medžių, o dabar dar yra ir mada paversti biurus be popieriaus. Bet ar visada toks sprendimas pats geriausias ir ar tikrai mums reikia atsisakyti to popieriaus. Kita vertus, sunaudosime mažiau popieriaus – išgelbėsim gamtą manęs neįtikina, nes dar didesnis kiekis medienos keliaus kokiems nors baldams ar panašiems dalykams.

Tačiau taip sutinku, jog dažnai rašyti ranka konspektai nėra praktiški ar neturi tokių galimybių kaip patalpinti internete. Jie pralaimi paieškos, kategorizavimo, tvarkymo, tobulinimo, trynimo srityse, juos sunkiau išsaugoti nuo realaus gyvenimo pavojų – gaisras, vanduo, plėšimas ir t.t.

Ką manote apie užrašų vedimą, kad ir tų pačių tikrųjų dienoraščių rašytų ranka? Ar naudojatės tokiais dalykais? Kokios tarnybos jums pakeičia juos, jeigu nesinaudojate?

Rašykite komentarą

Komentarai

  • lfx
    rugpjūčio 12th, 2009 / 10:25
    Atsakyti

    Dar vienas pliusas rašant ranka nepamirši kaip rašoma ranka, kas daugeliui nutinka, o raštas tampa baisesnis negu dantiraštis…

  • Tomas
    rugpjūčio 12th, 2009 / 12:03
    Atsakyti

    FireFox bookmark’us naudot bandei? :]]] Yra ir nuoroda, ir aprašymas, ir kategorijos, ir gairės…

  • Aleksandras
    rugpjūčio 12th, 2009 / 12:26
    Atsakyti

    Taikliai pastebėta dėl bookmark’ų. Ką gero randu internete, tai man pilnai užtenka bookmark’ų. O tam, kad per kiek laiko neprisikauptų per daug šiukšlių ir pasenusių nuorodų – dar turiu tokį bookmark’ų folderiuką – „Temp“. Šį folderiuką laiks nuo laiko pravalau, kai tam tikros nuorodos pasidaro nebeaktualios.

    Kas dėl tekstinių idėjų (ką nėra kaip įdėti į bookmark’us) – tai po to, kai pradėjau rašyti blogą, kažkaip automatiškai vos ne pagrindinė mano užrašinė pasidarė wordpress’o juodraščiai su funkcija „Press This“. ;)

  • Povilas
    rugpjūčio 12th, 2009 / 12:50
    Atsakyti

    Emm, o tu bandei kada nors tarp popierinių užrašų krūvos ką nors surasti po pusės metų? Popierinių konspektų trūkumas: jų negalima greitai surūšiuoti, paspausti CTRL+F arba F1. Bet tam tikriems atvejams jie puikiai tinka, pats dažnai rašau ranka, bet čia dažniausiai būna darbų planas

  • Ričardas Š.
    rugpjūčio 12th, 2009 / 13:44
    Atsakyti

    Šiuo metu nuorodoms kaupti ir panašiai informacijai naudoju būtent Firefox bookmarks, bet čia nepatikima – ne vieną kartą esu praradęs visas savo išsaugotas nuorodas ir pan.

    Sąsiuvinius labiausiai naudoju šiaip išskirtiniai informacijai mokantis užsirašyti.

    Gal kas turi dar kokių idėjų, alternatyvų popieriui, tarnybų ir t.t.? Būtų įdomu išgirsti.

  • Oni
    rugpjūčio 12th, 2009 / 18:32
    Atsakyti

    Evernote bandei?

  • Ričardas Š.
    rugpjūčio 12th, 2009 / 19:47
    Atsakyti

    Bandžiau, netiko man. :) Reikės gal kada dar pamėgint

  • skraiduolis
    rugsėjo 20th, 2009 / 03:16
    Atsakyti

    aš taip pat labai mėgstu kaupti popierinius užrašus, su kiek ligota mintimi „kad gal kada prireiks“ :) neprireikia niekam, užtat popierių krūva namuose auga. tiesa, radau gerą būdą tvarkytis – pradėjau fotografuoti/skenuoti ir kelti į http://www.ututi.lt. vis gal kam nors.

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti