Kaip suderinti mokslus ir savo pomėgius ar darbus

Student in Class
Creative Commons License photo credit: foundphotoslj

Ne vieną kartą esu ir pats skundęsis apie tai, jog labai sunku suderinti mokyklinę veiklą, namų darbus, pamokas ir savo pomėgius, darbus ar kitą veiklą. Tačiau kaip ir visur kitur padeda esminiai principai, kuriuos mėginsiu išdėstyti.

Iš pradžių, turite apsispręsti, ko iš tiesų norite gyvenime – baigti mokslus su aukštu pagyrimu, ar stačia galva nerti į verslą ar sportinę veiklą. Mokslai, žinoma, niekam nepakenkia ir yra svarbūs žmogui, jo bendram išsilavinimui ir apskritai reikalingi, tačiau neretai pasigirsta kalbų, kad savo kasdieniame darbe mažai ką pritaikai iš universiteto ar mokyklos. Vien šiuo klausimu galima rašyti dar tris atskirus rašinius, tačiau susidėliokite savo pliusus ir minusus prie vienos kažkurios pusės. Taip jūs mažiau išgyvensite dėl nesėkmių vienoje kategorijoje kruopščiai gilindamiesi ir dirbdami kitoje. Žinojimas, ko nori iš gyvenimo dar niekam nesudarė papildomų problemų, o tai dažnai praverčia ir ekstremaliomis situacijomis, kai vieną tenka aukoti dėl kito ar panašiai.

Antra, turite susidėlioti svarbiausius prioritetus tiek mokslų sferoje, tiek savo asmeninėje veikloje. Žmogus nėra visagalis ir negali domėtis viskuo, tai liudija  iš tiesų visai neblogas V. Getės Fausto personažas. Kuo daugiau žinai, tuo labiau supranti, kad nieko tu nežinai.

Kadangi jau apsisprendėte, ko norite iš gyvenimo, prioritetus stumdyti aukštyn žemyn tampa šiek tiek lengviau. Žinote, ar jums prireiks matematikos ar lietuvių, o gal istorijos arba geografijos. Anksčiau ar vėliau jums vis tiek teks spręsti šį klausimą, mokykloje – profiliavimas, universitete kreditų skaičiaus paskirstymas.  Savo asmeninėje veikloje taip pat siūlau orientuotis į esminius dalykus, kurie pravers siekti tikslų, įgyvendinti svajones.

ProBlogger.net radau taip pat neblogą pasiūlymą – turėti du atskirus kalendorius:  mokslui ir darbams.  Žinoma, pirmiausia reikia derinti mokslų tvarkaraštį, nes vis dėlto jis išlieka svarbiausiu, po to savo asmeninių darbų.

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad kuriant tokius du tvarkaraščius reikia tinkamai paskirstyti laiką. Reiktų vengti paskutinės minutės darbų ir viskam pasilikti laisvo laiko, nesvarbu ar tai svarbus projektas ar paprastas rašinys. Žmogiškasis faktorius čia turi daugiausia įtakos. Jūs save labiausiai pažįstate, todėl ir turite įvertinti ne tik savo pranašumus, bet ir trūkumus visus juos įtraukdami į sąrašą.

Taip pat siūloma paskirstyti savo abu kalendorius taip, jog vienam dalykui dalį laiko būtų skiriamas visas dėmesys, pavyzdžiui, prieš pasibaigiant sesijoms, semestrams ir t.t., o kitą kartą kitiems. Tokiu principu dirbdami galėsite greičiau ir kruopščiau altikti svarbiausius darbus be papildomų nervų tampymo.

Žinoma, nereikia persistengti ir visiškai užpildyti savo kalendorių. Nepamirškite, kad žmogus bent jau kol kas turi vos 24 valandas per parą iš kurių mažiausiai 8 turi miegoti, o dar maistas ir kiti kasdieniai reikalai. Nepamirškite, kad sveikata vis tiek išliks pačiu svarbiausiu aspektu jūsų gyvenime nepaisant ko jūs siekiate ir kaip tai darote. O viena ar dvi dienos gerai atlikto darbo, dažniausiai numato trečią visiškai nedarbingą ir niūrią. Geriausia savo planus paskirstyti po truputį, pasiliekant laisvės ir studentiškam, ir moksleiviškam gyvenimui. Aišku, neverta to laiko praleisti miegant iki pietų ar sėdint prie kompiuterio be reikalo. Gyvenimas per trumpas, kad jį pramiegotume – ir taip miegame daugiau nei realiai dirbame.

Galų gale, jeigu galvojate, kad tokį planą nesunku susidaryti, labai apsirinkate. Ne tik kad pats plano sudarymas yra sunkus dalykas, bet jo laikymasis reikalauja dar daugiau valios pastangų. Sugebėję tinkamai susidėlioti planus abiejuose kalendoriuose padarėte tik pusę viso reikalingo darbo, dabar turite jį toliau įgyvendinti kiekvieną mielą dieną. Šiuo atveju gerai bent tiek, kad mokyklinė veikla yra savotiška rutina, kuri kas tam tikrą laiką vis kartojasi iš naujo. Taip bent dalį laiko būsite „ištikimi“ savo tvarkaraščiams.

Kai kurių žmonių mąstymas klaidingas, nes jie galvoja, jog vos pabaigę mokslus ar net jų nebaigę bus puikūs verslininkai. Nepadarykite tokios pačios klaidos, nes vėliau nežinia, kur teks sėdėti ir kaip prasimaitinti – mokslas yra iš tiesų svarbus mūsų gyvenime, nenuvertinkime jo per daug, todėl ir planuodami nepadarykite panašių klaidų.

Beje tiek apie laiko planavimą, tiek apie tam skirtas tarnybas jau esu rašęs ir anksčiau:

Rašykite komentarą

Komentarai

  • Kaip efektyviai ir tinkamai mokytis? | Ričardas Šmaižys
    kovo 30th, 2010 / 09:01
    Atsakyti

    […] tačiau šiuo metu labiausiai orientuojuosi į mokslą mokykloje, kurioje daugelis ne tik nesugeba suderinti savo pomėgių su darbais, bet ir tinkamai išnaudoti laiko […]

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti