Google registruojantis reikalauja SMS patvirtintimo

Google logotipas

Internete pastebėta pranešimų, jog daugybę paslaugų teikianti interneto kompanija Google registruojantis prašo patvirtinti tapatybę trumpąja SMS žinute. Prisimenama, kad tokiu pat būdu buvo galima registruotis dar tik startuojant GMail pašto tarnybai. Alternatyva SMS patvirtinimui – gautas kvietimas prisijungti prie Google per GMail pašto sistemą.

Kol kas tikslių patvirtinimų nėra, todėl sunku spręsti ar tai eksperimentinė stadija, ar tokį apsaugos taikymą Google naudoja tik tam tikruose kraštuose, kur paplitęs piktnaudžiavimas šios kompanijos teikiamomis paslaugomis.

Ką tai reiškia paprastiems vartotojams?

Visų pirma, kad Google – kažkur Amerikoje esanti kompanija bendrauja su manimi Lietuvoje esančiu internautu (ironiškai). Google, atrodo, laužo visus stereotipus ir sugeba surasti naujų (naujų tokio dydžio įmonėms) apsaugos būdų. Iš tiesų man ši naujovė visai patiktų – be reikalo nestovėtų kairiajame GMail krašte esanti „pakvietimų prisijungti“ kortelė. Taip pat Google teikia tikrai daugybę ir visokiausių interneto sprendimų, todėl vartotojas, norintis visais jais naudotis, neturėtų prieštarauti specialiam patvirtinimui.

Kitas, žinoma, neigiamas aspektas tiems, kurie ir taip sėdi užsidarę kambariuose be langų (neįsižeiskit) – tai surenkami duomenys. Google ir taip viską žino apie mus, o dabar dar renka ir mobiliųjų telefonų numerius. Nemanau, kad vidury nakties koks nors Google atstovas mums skambins ir bandys pokštauti. Tuo labiau ta pati one.lt – didžiausias lietuviškas socialinis tinklas Lietuvoje – registruoja vartotojus tokiu pačiu principu, tik čia tavo telefoną dar ir mato tavo „draugai“, Facebook ne išimtis.

Oficialiame Google pagalbos puslapyje taip pat rašoma, jog mob. telefonų numeriai yra išsaugomi sistemoje siekiant užtikrinti, kad vartotojas nesusikurtų per daug sąskaitų (angl. accounts). Kažko panašaus aš laukiau, nes juk ne vieną kartą jau teko skaityti „kaip GMail paversti savo failų saugykla internete“. O ką daryti, kai išnaudoji 8 GMail siūlomus GB? Atsakymas – kuri naują sąskaitą ir vėl iš naujo. Galbūt tai iš dalies susiję su šiuo aspektu.

Aš asmeniškai turiu dvi Google sąskaitas – viena seną su dar vaikišku el. pašto adresu (visus siunčiamus el. laiškus persiunčia į mano nuolat naudojamą), kitą naudoju nuolat kartu su kitomis paslaugomis.

Rašykite komentarą

Komentarai

  • scania
    liepos 7th, 2009 / 13:23
    Atsakyti

    Che, vis galvojau, kam tie gūglio pakvietimai kaba pašto kamputyje, maniau jau nebereikės :D
    Dar 50 turiu, pasirodo, reikės :)
    Ners siuntinėti SMS kažkaip nesmagu :)

  • Ričardas Š.
    liepos 7th, 2009 / 13:27
    Atsakyti

    Tai pagal idėją pačiam SMS ir nereik siųsti. Atsiųs tau, o tu atsiųstą kodą suvesi registracijos formoje :)

    Sutinku, tie pakvietimai gerus du metus be reikalo stovėjo – dabar bent naudos bus iš jų.

  • scania
    liepos 7th, 2009 / 22:19
    Atsakyti

    Gauti SMS irgi nesmagu – t.y. numerį rodyti :)

  • Ričardas Š.
    liepos 7th, 2009 / 22:57
    Atsakyti

    Na, gal tai ir vienas toks, sakykime, labiausiai privatumą „pažeidžiantis“ dalykas, bet kiek mes tą telefoną dalinam visiems? negi ne tas pats? :)

  • scania
    liepos 8th, 2009 / 09:42
    Atsakyti

    Na, ne visai tas pats. Vienas dalykas – numerį duoti žmogui, su kuriuo vykdoma kažkokia bendra veikla, ir kitas dalykas – kažkokia firma, kurios nė nesimato :D
    Gūglis bent jau atrodo padoriai, aišku, bet tas psichologinis barjeras yra.
    Viskas – iš patirties: kažkada onėj pamačiau savo numerį net niekaip neprisijungęs! Čia – dar iš tų laikų, kai už sąskaitos onėj uždarymą prašė 2 litų :D
    O ir visokios mokėjimo ir nuolaidų kortelės – reklaminiai SMS eina kaip iš pypkės :D

  • Ričardas Š.
    liepos 8th, 2009 / 09:53
    Atsakyti

    Aš irgi savo numerį esu taip radęs, bet manau, kad šiuo atveju yra kita problema – kas būtų, jeigu tuos telefonus kaip nors pavogtų iš Google duomenų bazės. Va, tada jau galima kalbėti apie realią žalą. :)

Tęsdami naršymą sutinkate su slapukų (angl. cookies) naudojimu. daugiau...

Slapukai (angl. cookies) naudojami sukurti patrauklią ir patogią vartotojo sąsają ir užtrikina geriausią naršymą. Spausdami "Sutinku" sutinkate su slapukų naudojimu šioje svetainėje.

Užverti